Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Zeytinyağlı Cunda Enginarı

26-12-2022 15:41
Zeytinyağlı Cunda Enginarı

Enginar mevsimi açıldı… Zeytinyağlı Enginar favori yemeklerimden biridir. Ancak bir Ayvalık’lı olarak İsanbulda satılan çanak enginarlar ile bir türlü barışamadım. O nedenle annem Cunda’dan bahçeden toplanmış bir koli enginar ile gelince resmen mutluluktan çığlık attım. Nesi bu kadar farklı diyebilirsiniz… ama inanın İstanbul enginarı siyah ise, Cunda enginarı beyaz… o kadar farklılar.

Öncelikle Cunda enginarı küçücüktür, enginar kalbi gibi dış yapraklarını ayıkladıktan sonra icecik dilimleyip bol limon-zeytinyağı-tuz ile karıştırıp afiyetle salata niyetine yiyebilirsiniz. Pişirirken ne bol soğana, ne bezelye-havuç ikilisine gerek duyarsınız. Öyle bir lezzeti vardır ki, ağzınızda kalan şekerli kekremsi tadın yerine hiçbirşeyi koyamasınız. O nedenle bu kıymetli hazineyi bulabildiğim ender zamanlarda lezzetini extra hiçbir aroma ile bozmak istemem, öylece pişiririm… Ayvalıkta iç bakla ile pişirilir o da çok güzel olur isterseniz ekleyebilirsiniz. Üzerine de sevenler için dereotu… mis…

Malzemeler:
10 Enginar
1/2 demet taze soğan
limon
2 çorba kaşığı un
zeytinyağı
tuz
Üzerine dereotu

Hazırlanışı:



Öncelikle büyük bir kasenin içine soğuk su, bol limon ve 2 çorba kaşığı un koyup karıştırıyoruz. Bu solüsyon enginarlarımızın karamasını engelleyecek. Enginarların dış yapraklarını kopartıyoruz, yaprakların rengi iyice açılıp açık sarı-yeşil olduğu zaman diklemesine ikiye bölüp orta kısmındaki tüylü kısmı temizliyoruz, çanağının dış kısmını incecik traşlayı, limon ile ovup suyun içine koyuyoruz. Bütün enginarlarımızı bu şekilde temizliyoruz. (Unlu suyu yemeğimizi pişirirken de kullanacağız)

Taze soğanlarımızı temizleyip kesiyoruz ve bol zeytinyağında şöyle bir kavuruyoruz. (isterseniz kuru soğan kullanabilirsiniz ama taze soğan daha çok yakışıyor) Tencereye biraz sıcak su ekliyoruz, tuzumuzu ve temizlediğimiz enginarları kaynayan suya koyuyoruz. (İç bakla eklemek isterseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz) Üzerine enginarları içinde beklettiğimiz limonlu-unlu sudan da ekliyoruz. toplam su maktarı enginarları bir parmak geçecek kadar olmalı. Yarım limonun suyunu da ekleyerek kapağımızı kapatıyoruz, kısık ateşte enginarlarların çanak kısmı yumuşayana kadar pişiriyoruz.(Bir çatalı batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz)

Enginarlarımızı yaprakları ile pişirdiğimiz için fazla hassas oluyorlar, dağılabiliyorlar. Bu nedenle kaşıkla çok karıştırmanız tavsiye etmem. Karıştıracağınız zaman tencereyi sallamanız yeterlidir.

Enginarlarımız pişip soğuduktan sonra kıyılmış dereotu ile servis edebilirsiniz:)

Afiyet olsun…

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.