Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

PORTAKAL ŞEKERLEME

26-12-2022 14:36
PORTAKAL ŞEKERLEME
Bitter çikolata ve portakalın uyumu her zaman başımı döndürmüştür. Bir çikolata aşığı olarak şekerleme ile aramın iyi olduğunu söyleyemem. Malum şekerciler çikolatayı tercih etmez, çikolatacılar da şekerlemeyi… Ama bıkmadan, usanmadan yiyebileceğim tek bir şekerleme var şu dünyada; bitter çikolataya bulanmış portakal şekerlemesi…
Yapımı zor değil aksine kolay diyebilirim. Sadece pek çok kaynak fazla karışık anlatmış ve bence süreci fazla uzatmış. Kitap raflarımı görseniz şekerleme dükkanım var zannedersiniz:)) Türkçe kaynak bulunmadığı için amazonda aramadığım kitap, internet ortamında kovalamadığım pdf dosyası kalmadı diyebilirim. Onlarca tarif denedim. Hatta biri için tam 8 gün bekledim… Çok mu fark yarattı diyeceksiniz, maalesef cevabım “Hayır” olacak… Ama en azından denedim:) O nedenle ben aşağıda benim her zaman yaptığım en pratik tarifi paylaşacağım. Yine de benim kadar sabırsız bir insan için azmin örneği niteliğinde olan 8 günlük tarifi de ekleyeceğim:)) Geçmek bilmeyen 8 günün hatırına..:)
Öncelikle; ana malzememiz portakalların seçimi çok önemli; kabuğu çoook kalın ve kendisi çok büyük olmayan ve kesinlikle yumuşamamış portakallardan hep daha iyi sonuç aldım.
Kolay Tarif:



Portakalların dışlarını fırça ile iyice yıkayıp dilimliyoruz. Büyük bir tencereye soğuk su koyup dilimleri içine ekliyoruz ve kaynama noktasına getiriyoruz. Bu işlemi temiz soğuk su ile 3 kere tekrarlıyoruz. Bu sayede portakal kabukları bütün acılıklarını atıyorlar. Ancak asla karıştırmıyoruz ki, zaten hassas olan portakal dilimlerimiz zarar görmesin.
Portakal dilimlerimizi tartıyoruz çünkü şeker miktarımızı ona göre hesaplayacağız. Kullanacağımız şeker miktarı portakal dilimlerinin toplam ağırlığının %90’ı kadar olacak.
Şurup için;
%70 şeker
%30 glukoz şurubu kullanacağız.
Eklenen glukoz şurubu kristalizasyonu önlüyor ve daha sakızımsı bir doku sağlıyor. Ayrıca şurubun aşırı tatlı olmasını engelliyor çünkü glukozun tatlılık oranı, toz şekerin tatlılık oranının %40’ı kadar. Ancak tabi ki kullanmasakta oluyor. (NOT: Şeker ne kadar zararlı ise glukoz da o kadar zararlı. Glukozun daha zararlı olduğu algısı tamamen yanlış çünkü hayatlarımıza fazla girdiği için toz şeker bize masum gibi görünse de aslında o da çok zararlı.
Yani;
Benim son yaptığım şekerlemede kullandığım portakal dilimleri haşlandıktan sonra 600 gr geldi. Bu durumda toplam 540 gr şeker kullandım. Bu 540 gramın 378 gramı toz şeker, 162 gramı glukoz şurubu idi.

Geniş bir tencereye portakal dilimlerini dizip şekeri ve glukozu ekliyoruz. Kısık ateşte arada tencereyi sallayarak 3-4 kaynatıyoruz. Düşük ısıda kaynaması şekerin yanmaması ve portakalların erimemesi için çok önemli. Sonra portakal dilimlerini tepsiye diziyoruz. Kalan şurubu 2-3 dk daha kaynatıp portakalların üzerine döküyoruz. Minimum 1 saat, tercihen 1 gece bu şekilde bekletiyoruz.
Sonrasında fırın telini üzerine güzelce diziyoruz. Havadar kapalı bir alanda 2 gün bekleterekte kurutabilirsiniz, benim yaptığım gibi önceden ısıtılmış 150 drece fırında 13 dk tutarakta…
Son olarak; isterseniz şekerlemelerinizi şekere bulayın, isterseniz şurubunun içinde buzdolabında saklayın veya benim yaptığım gibi bitter çikolata ile taçlandırın… Hepsi harika oluyor:)
Uzun tarif (tam 8 gün):
1. Gün:
•Portakal seçerken organik olmalarına veya en azından üzerlerinin mumlu olmamasına dikkat ediyoruz.
•Portakallarımızı yıkayıp keskim bir bıçak ile üstlerini çok az tıraşlıyoruz. Çöp şiş ile pek çok yerinden deliyoruz.
•Portakalları bütün olarak bir tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. 1 saat bu şekilde bekliyorlar.
•Tencereyi ocağa koyup kaynatıyoruz. 5 dk kadar yeterli.
•Portakalları tencereden çıkartıyoruz. Tencereye tekrar temiz su koyup portakalları da ekliyoruz ve tekrar 5 dk kaynatıyoruz.
•Portakalları temiz suda 2 gün bekletiyoruz. Günde 3 kere suyu değiştiriyoruz.

2. Gün:
Portakalları ince dilimler halinde keskin bir bıçak ile zarar vermeden kesiyoruz.
Çekirdekleri varsa nazikçe çıkartıyoruz.
Portakalları tartıyoruz.
Portakalların ağırlığının %90 ı kadar toz şeker kullanacağız.
Portakal dilimlerini bir tencereye diziyoruz, üzerlerine şekeri döküp, düşük ısıda kaynatıyoruz.
Kaynamaya başladıktan 10 dk sonra altını kapatıp 2 gün bekliyoruz. (Köpük yaparsa köpükleri alıyoruz)
5. Gün:
•Düşük ısıda 30 dk kaynatıyoruz
•1 gün daha bekliyoruz
6. Gün:
•Portakal dilimlerini nazikçe çıkartıp tupperware gibi bir kaba koyuyoruz.
•Kalan şurubu 2-3 dk kaynatıp portakalların üzerine döküp kapağını kapatıp 1 gün daha bekliyoruz.
7. Gün:
•Dilimleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine fırın telini koyup onun üzerine dizip önceden ısıtılmış 150 derece fırında 13 dk kurutuyoruz. (Ya da havadar bir alanda telin üzerinde 2 gün)
•Bütün gece kuruması için telin üzerinde bekletiyoruz.
8. Gün:
•Tercihen bitter çikolata ile kaplıyoruz. (Çikolatayı temperleyerek kullanmanızı tavsiye edeceğim, hem daha parlak hem de daha dayanıklı olur)
•Buzdolabında saklıyoruz.
Tam deli işi…
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.