Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

İçli Köfte

26-12-2022 14:16
İçli Köfte
En yakın arkadaşınız Hatay’lı olunca, gerçekten evde yapılmış, nefis içli köfteyi tatma ayrıcalığına sahip oluyorsunuz:) Yerken resmen “eureka” dedirtiyor ama bir daha dışarıda keyifle içli köfte yeme zevkinden mahrum olmuş oluyorsunuz. O nedenle ben de üşenmeyip mutfağa girdim ve sevgili Eda’nın yönlendirmeleri ile inanılmaz bir sonuç aldım:))



Öncelikle, gittigidiyor ve benzeri sitelerde hem içli köfte, hem de kıyma makinesi olarak geçen bir alet mevcut. Fiyatı da çok uygun. Üstelik pek çok başka şekilde işinize yarayacağına da eminim. Alırsanız içli köfte için ayrıca tasarlanmış ucunun da fiyata dahil olduğuna emin olun. Eğer bahsettiğim kıyma makinesine sahipseniz işiniz çok kolay:)
Aşağıdaki malzemeler ile 35-40 adet içli köftemiz oluyor. İçli köfte yapımına önce içini hazırlayarak başlıyoruz çünkü iç malzemenin soğumuş olması gerekiyor.
Hamuru için malzemeler:
150 gr Esmer Köftelik Bulgur
150 gr Normal Köftelik Bulgur
125 gr Kıyma (dövülmüş/ ben 3-4 kere çektim kıyma makinesinde)
250 gr Ilık Su
40 gr İrmik
65 gr Un
1 Büyük Soğan (en ince şekilde rendelenmiş)
2 Yumurta
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz

Bulgurları yoğuracağımız tepsiye alıp üzerine ılık suyu döküyoruz ve karıştırıp 10 dk bekliyoruz. Kalan tüm malzemeleri ekeldikten sonra yoğurmaya başlıyoruz. Yanımıza büyük bir kase su alıyoruz. Yoğururken ara ara ellerimizi bolca ıslatarak yaklaşık 40 dk yoğuruyoruz. Evet biraz uzun bir süre:) ve dürüst olmam gerekirse elleriniz kollarınız mahvolacak:)) Ama sonuç eforunuza kesinlikle değecek…Hamurun kıvamı macun gibi, dağılmayan ama yumuşak olmalı…

İç Malzemeleri:
600 gr kıyma
4 soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kara biber
1,5 tatlı kaşığı tuz
1/2 demet maydonoz (ince kıyılmış)
Ceviz ici (dişe gelecek kadar dövülmüş)
Soğanları mümkün olduğunca küçük doğruyoruz ve zeytinyağı-tereyağı karışımı ile pembeleşene kadar soteliyoruz. İçine salçaları ve kıymayı ekledikten 2-3 dk sonra baharatları koyup kavuruyoruz. Altını kapatıp cevizleri ve maydonozları ekliyoruz. Soğuması için bekletiyoruz.
Sonrasında makineden çıkan rulo şeklindeki hamurların bir kısmını kapatıyoruz, şekil verme işlemini yaparken ellerimizi devamlı ıslatıyoruz, bu sayede hamur dağılmıyor ve daha da sağlamlaşıyor. Tek tarafını kapattığımız rulonun içini hazırladığımız harç ile dolduruyoruz ve diğer ucunu da kapatıp ıslak elimizde döndürerek şekil veriyoruz. Bu şekilde zorlanırsanız yuvarlaklar halinde de hazırlayabilirsiniz.


Şekil verdiğimiz içli köfteleri yağlı kağıdın üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde dizip dolaba kaldırıyoruz. Sonrasında isterseniz kızartabilir (çok kızgın yağda devamlı çevirerek), isterseniz haşlyabilirsiniz. Fazlasını yağlı kağıdın arasında hava almayacak şekilde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman normal buzdolabına koyup birkaç saat hafif çözülmesi için bekledikten sonra istediğiniz gibi pişirebilirsiniz.
Bu arada söylemeden geçemeyeceğim; içli köfteleri yağlı kağıdın üzerinde 200 derece fırında renkleri değişene kadar pişirebilirsiniz. Dışları biraz sertleşiyor ama yine de çok lezzetli oluyorlar ve böylelikle haşlama sevmeyenler için (benim gibi) az kalorili,  güzel bir alternatif oluyor:)
Herkese afiyet olsun:)
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.