Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Dondurma Makinesi

26-12-2022 14:47
Dondurma Makinesi
Geçtiğimiz Pazar doğum günümdü… Genelde doğum günleri benim için çok fazla birşey ifade etmez, kendiminkini kutlamayı da sevmem aslında ama bu sefer sadece birkaç arkadaşımız ile bizde toplandık, o nedenle keyifliydi:)) Erkekler salonda playstation oynarken, biz kızlar da mutfağa girdik ve lahmacun yaptık, sonra beyler de bize katıldı,  yani çok sıcak ve keyifli bir ortam vardı:))
Sıra hediyelere geldi… Hepsi organize olmuş meğersem:)) Çok araştırdığım ve hep istediğim, ama pahalı olduğu için her seferinde türlü bahaneler ile kendimi vazgeçirdiğim bir dondurma makinası vardı: BREVİLLE Smart Scoop… Canlı kanlı karşımda duruyordu:)) Görünce gerçekten yerimde zıpladım:) Sevgili eşime ve fikir annesi Merve’ciğime ne kadar teşekkür etsem azdır, yanında çok şık bir dondurma servis setide almışlar, ben aşk sarhoşuyken bir de sevgili Eda’nın MSA Burger and Fries biletleri eklendi:))))) Ooooh değmeyin keyfime.. Hepsine çoooook teşekkür ediyorum:))))
Eh hal böyle olunca bana da onlara bol bol dondurma yapmak düşer diyip kolları sıvadım:)




İlk denemem; Tuzlu-Karamelli Dondurma oldu.
Malzemeler
360 gr süt (1-1/2 su bardağı)
7 yumurta sarısı
200 gr toz şeker (1 su bardağı)
4 yemek kaşığı su
287 gr krema (1-1/4 su bardağı)
1/2 yemek kaşığı ince deniz tuzu
Yumurta sarılarını renkleri solup akışkan bir kıvam alana kadar çırpıyoruz. Sütü sos tenceresinde ısıtıyoruz ve kaynama noktasına gelince yumurtaların üzerine yavaşça döküyoruz, dökerken devamlı karıştırmamız gerekiyor aksi halde yumurta sarıları kesilebilir. Hazırladğımız karışımı bekletiyoruz.
Başka bir tencereye (tercihen karamelin renginin belli olması için, içi beyaz bir tencere) şekeri koyup üzerine suyu ekliyoruz. Şeker çözünmeye başlayana kadar düşük ısıda sonra yüksek ısıda karıştırmadan sadece tencereyi sallayarak karamel yapıyoruz. Güzel, altın sarısı bir karamel rengi elde edince kremamızı ekliyoruz (krema soğuk olursa şeker bir anda sertleşecektir, tekrar ocakta eritmeniz gerekir, ama kremayı ısıtıp eklerseniz böyle bir sorun yaşamazsınız:)
Bu aşamada karamel ve kremayı iyice karıştıryoruz, aşırı sıcak olduği için sıçrayabilir; aman dikkat… Homojen olarak karıştıklarına emin olunca tuzu ve yumurta karışımını ekleyerek, akışkan ama hafif yoğun bir kıvam elde edene kadar 10-15 dk kısık ateşte pişiriyoruz.

Sonrasında ısıya dayanıklı bir kaba alarak üzerinden buhar çıkmayana kadar soğutup (püf noktası! Çok önemli, aceleci olamayın:), kontak strech yaparak (üzerinde kabuk oluşsun istemiyoruz) buzdolabına kaldırıyoruz. Soğuduktan sonra karışımımızı dondurma makinemizin kasesine döküyoruz. Ama öncesinde makineyi “pre-cool” seçeneğide çalıştırıyoruz. 10 dk içinde dondurma haznesi -30C oluyor:) Böylece dondurmanın kıvam alma süresini kısaltmış oluyoruz. Bu seçenek opsiyonel, dondurma yaparken kullanmak zorunda değilsiniz ama bence çok işe yarıyor:)
Sorbet’yi bu genellemnin dışında tutmak kaydı ile, ben katı dondurma sevdiğim için  katı ayarında
çalıştırdım. Önceden soğuttumuz için 30 dk içinde dondurma hazırdı:) Hava almayacak şekilde, kapaklı bir kaba aldım ve üzerine de bir parça yağlı kağıt koydum (kullanım kılavuzunda tavsiye ediliyor, üzerinin buzlanmasını engelliyormuş) ve doğru dolaba… 2 saat sonra inanılmaz kıvamlı, (sert ama alınmayacak kadar değil) 40 yıllık dondurmacılara taş çıkartacak dokudaki dondurmamız hazırdı…
Artık dışarıdan dondurma almaya son:) Yuppiiii:) Bir de MSA’nın fenomen kursu “Artisan Dondurma”ya katılınca bu görev de tamalanmış olacak:))
Makine olmadan yapmak için;dondurma bazı aynı şekilde hazırlanıyor, tek fark makineye koyma aşamasında; hava geçirmeyecek şekilde dondurucuya koyuyoruz ve her yarım saatte bir mikser ile dondurmamızı kısa süre çırpıyoruz. Bu işlemi 5-6 kere istediğimiz kıvama ulaşana kadar tekrarlıyoruz. Breville kadar kusursuz bir kıvam elde etmek tabi ki çok zor ama kimyasal içermeyen, kendi mutfağınızda hazırladığınız dondurmanızı göğsünüzü gere gere servis edebilirsiniz. Herkesin bayılacağından eminim:)
PÜF NOKTASI: Dondurma bazını hazırladıktan sonra dolaba atmadan önce soğutmayı ihmal etmeyin, aksi halde yağ kusacaktır. Hatta buzlu su dolu bir kaseye oturtup karıştırırsanız daha çabuk soğuyacaktır ama bu yöntemi seçerseniz kasenin altını kurulamayı unutmayın, buzdolabına koyacağınız kaseye aktarırken içine su girmemesi gerekiyor.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.