Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

ÇİKOLATA SUFLE

26-12-2022 14:39
ÇİKOLATA SUFLE
Sufle aslında çok basit bir tatlıdır, 10 dk içinde hazırlanıp 8 dakikada piştiği için ekstra kolaydır. Bu kadar kısa zamanda hazırlanabilen bir tatlının seri üretimi neden yapılır ve bunu kim, neden talep eder bilmiyorum ama son yıllarda ortaya çıkan hazır sufleler nedeni ile hem dışarıda sufle yiyemez olduk, hem de sufle algımızı bozdular. Artık çoğu kişi gerçek sufle yediği zaman bu olamamış diyor çünkü damak tatları içi pişmemiş kek lezzeti arıyor:(
Gerçekten hafif mousse kıvamında olan içi akışkan nefis bir sufle için;
 
200 gr süt
15 gr mısır nişastası
2 yumurta sarısı
200 gr çikolata (bitter-tercihen %70 kakao kitlesine sahip olanlarından)
135 gr yumurta beyazı
1 tutam tartar (tartar yoksa 2 -3 damla limon suyu)
55 gr toz şeker
Kalıplar için:
oda sıcaklığında tereyağı
toz şeker
Fırınımızı 240 derecede (alt-üst rezistans) ısıtıyoruz.


Nişastayı ve bir miktar sütü küçük bir kasede karıştırıyoruz. Kalan sütü küçük bir tencereye alıp kaynama noktasına getiriyoruz. Bu arada başka bir kapta yumurta sarılarını ve 55 gr şekerin 1/3’ünü çırpıyoruz. Isınan sütümüzü yumurta sarılarına yavaş yavaş ilave ediyoruz. Bu sırada yumurta sarılarını devamlı karıştırıyoruz ki yumurtalar pişmesin. Sonra yumurtalı karışımı tekrar tencereye alıyoruz ve sütlü nişastayı da ekledikten sonra kısık ateşte devamlı karıştırıyoruz. Kaynama noktasına ulaştığı anda nişasta bağlayıcı özellik kazanıp karışımı bir anda katılaştıracağı için devamlı hızlı hızlı karıştırmamız gerekiyor. Karışım yoğunlaştığı anda da ocaktan alıp çikolataların üzerine 2 seferde döküyoruz. Çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırıyoruz.
Mikserimizin çırpma telini takıp yumurta beyazlarını çırpmaya başlıyoruz. köpüklenme görür görmez tartarı ekliyoruz. Ardından 2 kerede kalan toz şekerimizi de ilave edip yumurta beyazlarımız mereng olana kadar yüksek devirde çırpıyoruz. Merengin olduğunu yumurta beyazlarının tele tutunmasından anlayabilirsiniz.
Sonrasında merengimizi 3 kerede çikolatalı karışımımıza ekliyoruz(fold ediyoruz). Eklerken yumurta beyazlarını söndürmemeye özen gösteriyoruz. Ama ilk eklediğimiz merengi hızlıca karıştırabiliriz, sonraki 2 seferde nazik olmamız yeterli.
Sufle kalıplarımızı tereyağı ile yağlıyoruz ve içine bolca toz şeker döküyoruz. Sonra fazla şekeri diğer kaba boşaltıyoruz. Böylece kalıplarımız yağlanıp-şekerlenmiş oluyor. Bu arada küçük kalıplar kullanmayacaksanız pişme süresini 1 max 2 dk uzatabilirsiniz.


Kalıplarımızı ağzına kadar dolduruyoruz, bir spatula ile üzerini düzeltiyoruz. Ama bu işlemi yaparken önce yarısının fazlalığını alıyoruz, sonra kalan yarının yarısını (yani tamamın 1/4 ünü) ters tarafa doğru alıyoruz, en son kalan 1/4’ü alıyoruz. Bu sayede suflemizin eşit şekilde yükselmesini sağlıyoruz. Spatula ile fazlalığı tek tarafa doğru alırsak tek yönlü bir dengesizlik yaratırız. Bir tarafın şekeri fazla yanar ve sufle eğimli kabarır.
Küçük bir başka püf noktası da; kalıbın fazlalığını aldıktan sonra parmağımızın ucu(tırnağımız) ile kalıbın çevresi ve sufle hamuru arasında incecik bir boşluk yaratmak. Bu sayede hamurun kalıbın kenarına yapışma ihtimalini ortadan kaldırmış bulunuyoruz.
Kalıplarımızı tepsiye dizip önceden ısıtılmış 240 derecede 8 dk! pişiriyoruz.
Sıcak sıcak servis ediyoruz.
Şahsen yanında bir top dondurmaya asla hayır demem:)
Afiyet olsun…


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.