Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Çığırtma

26-12-2022 15:32
Çığırtma

Zeytin ağacının ne kadar mucizevi bir ağaç olduğunu her fırsatta tekrarlar dururum… Yamuk yumuk kudretli bir zeytin ağacı gördüğüm zaman gözlerim dolar… Gerçekten şaka yapmıyorum, bir Egeli olarak zeytinağacına tutkunum… Hal böyle olunca, tabi ki zeytinyağlı bir yemek olmadan kurulmuş bir sofrayı düşünemem bile…

Bugün sizinle paylaşacağım tarif benim favori zeytinyağlılarımdan biri; Çığırtma… Bergama yöresine ait bir yemek. Orada uzun patlıcanlardan ve tepside yapılıyormuş. Nesif bir yemek… Pişerken evi saran koku ayrı güzel, yerken insana yaşattığı lezzet şöleni ayrı güzel…

Çığırtma; patlıcanları ve biberleri kızartarak yapılan bir yemek ama ben biraz daha hafif olsun diye çok az zeytinyağında kızartıyorum ve yemeğe pişirirken extra yağ koymuyorum. Siz hakkını vererek yapmak isterseniz zeytinyağını bol kullanabilirsiniz. Bol domatesli sosuna ekmeğinizi batıra batıra yerken bu kadar basit bir yemeğin nasıl bukadar lezzetli olduğuna şaşıracağınıza eminin… Hele yanına sarımsaklı yoğurt eklerseniz… Eyvah:))

Yemeğin orjinali küçük pembe çizgili, çekirdeksiz patlıcanla yapılıyor. İşte o zaman patlıcanlar bembeyaz kalıyor ve lezzeti gerçekten çok farklı oluyor. Ancak maalesef bu patlıcanları İstanbul’da bulmak çok zor. O nedenle ben küçük siyah patlıcan kullanıyorum.



Malzemeler:
8-10 küçük patlıcan
10-12 yeşil biber
4 büyük domates
5-6 büyük diş sarımsak
Tuz
Karabiber
ve tabi ki; zeytinyağı

Yapılışı:
Patlıcanları ve biberleri yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kuruluyoruz. Saplarını kesiyoruz. Patlıcanları pijama şeklinde soyup, küçük bir bıçak ile bütünlüklerini bozmadan helezon şeklinde sapından ucuna kadar derince çiziyoruz ki için iyi pişsin. Çok derin kesmiyoruz, çünkü bütün halde kalmaları önemli. Büyük bir tavaya az miktarda zeytinyağı koyup patlıcanları tamamen zeytinyağına buluyoruz ve renk alana kadar kızartıyoruz. (kaloriyi dert etmeyenlerdenseniz zeytinyağını bol bol kullanabilirsiniz:)

Hafif kızarttığımız patlıcanları büyük ve sığ bir pilav tenceresine diziyoruz. Üzerine tuz serpiyoruz. Biberleri de aynı tavada biraz kızartıp patlıcanların üzerine koyuyoruz. (hafif acı ise biberler çok güzel oluyor:) Sarımsakları ince ince dilimleyip yarısını patlıcanların üzerine serpiyoruz.

Son olarak küp küp kesilmiş domatesleri koyuyoruz ve kalan sarımsakları ekledikten sonra tuz ve karabiber serpiyoruz. 1 çay bardağı su koyuyoruz. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz. Pişirirken ara ara tencereyi sallayarak kontrol ediyoruz. Kaşık sokmuyoruz ki dağılmasınlar. Eğer domatesler yeterince sulu ise su koymadan pişirebilirsiniz ama genelde domatesler maalesef o kadar güzel olmuyor, o nedenle ara ara az az su eklemeniz gerekebilir. Yani tencerenin başından çok uzaklaşmamanızda fayda var:)


Spatula ile şekline zarar vermeden tencereden çıkartıp, yanında sarımsaklı yoğurt ile servis ediyoruz.Ben en çok ılıkken yemeyi seviyorum ama genelde soğuk yeniyor…

Afiyet olsun:)

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.