Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Bonbon au caramel (Karamel Şekeri)

26-12-2022 14:42
Bonbon au caramel (Karamel Şekeri)
Karamel sevmeyenler… Bu yazı hiç size göre değil:) Çünkü karamelin hasını yapacağız… Tarif sevgili Cenk Sönmezsoy’un “Cafe Fernando” isimli muhteşem kitabıdan alınmıştır. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim gerçekten çok başarılı bir kitap, geçtiğimiz günlerde İngilizceye de çevrildi, gerçekten gurur duyulası bir çalışma, ayakta alkışlıyorum…
Yapacağımız karamele gelirsek, ağızda yumuşayan, yoğun aromalı ve kesinlikle ısırdığınız ilk anda gözlerinizin kapanmasına sebep olacak cinsten. Tavsiyem rejim yapanların uzak durması çünkü garant ediyorum bir tane ile kendinizi durdurmanız çok zor olacak:)
Aslında şekerlemeleri yaparken noktasal dereceler ile çalışıldığı için şeker derecesi kullanmadan iyi sonuç almak neredeyse imkansızdır. Ancak Cenk Bey bu konuda da bize kolaylık sağlamış yaparken dakika tutmuş ve saptaması gerçekten işe yarıyor. O nedenle şeker derecesine ihtiyacımız olmayacak ama ben yine de dereceleri meraklıları için yazacağım.
Malzemeler
195 gr krema (tercihen Tikveşli)
1 çubuk vanilya
30 gr tereyağı
2 gr tuz (1/4 çay kaşığı)
200 gr şeker
107 gr bal
Üzeri için Fleur de sel  -Macro Center’larda bulabilirsiniz. Maalesef yerine kullanmanızı tavsiye edebileceğim başka bir tuz yok:(
Öncelikle 20×10 cm ölçülerinde ısıya dayanıklı bir kaba ihtiyacımız var. Yağlı kağıdı iki kere iyice buruşturup açarak yumuşatıyoruz ve kalıbımızın içine koyuyoruz.
Sos tenceresinde kremayı, vanilya tohumları, tereyağı ve tuz ile ısıtıyoruz.
Başka bir tencerede, yüksek ateşte, bal ve şekeri, şeker tamamen eriyip rengi koyulaşana kadar ısıtıyoruz. Bu yaklaşık 10 dk sürecek. (Şeker-bal karışımı 154C olmalı) Tencereyi ateşten alıp içine kremalı karışımı ekliyoruz. Kremayı çok dikkatli ekleyin, yüzünüzü yaklaştırmayın hem sıçrayabilir, hem de aşırı buhar çıkıyor, kazalar yaşanabilir… Aman dikkat… kremayı ekledikten sonra tencereyi tekrar ocağa alıp devamlı karıştırarak 10 dk daha pişiriyoruz. (125C)
Olası bir topaklanmayı önlemek için karameli süzgeçten geçirip, yağlı kağıt serdiğimiz borcama döküyoruz. 15 dk soğutup ılıkken üzerine Fleur de Sel serpiyoruz. Yaklaşık 6-7 saat üzeri açık şekilde serin bir yerde bekletiyoruz.
Kalıptan çıkarttıktan sonra keskin bir bıçak ile uzunlamasına ortadan ikiye kesip, her bir dikdörtgeni


12 eşit parçaya bölüyoruz. (1,5 x 5 cm) Böylece toplam 24 tane nur topu gibi karamel şekeriniz oluyor:)
Fırın torbasını uygun ebatlarda keserek fotoğraftaki gibi şekerlemelerinizi sarabilirsiniz. 1 hafta boyunca afiyetle tüketebilirsiniz:) Hatta buzdolabında daha uzun dayanabilir.
Söylemeden edemeyeceğim, dikkatli olun gerçekten bağımlılık yapan bir lezzet… Üstelik hazırlaması hem çok kolay, hem çok eğlenceli hem de yiyenlerden aldığınız ütopik tepkiler sizi bolca karamel yapmaya teşvik edecektir…
Hal böyle olunca gelsin kilolar diyelim:)


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.