Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Lor Tatlısı (Ayvalık)

26-12-2022 15:21
Lor Tatlısı (Ayvalık)
Ayvalık’ın meşhur bir Lor Tatlısı vardır… Gerçi artık Ayvalık’ta bile hakkı ile yapılanını bulmak çok zor çünkü normalde bu tatlının içinde yağ yoktur ve çok az un vardır. Ana malzeme tamamen taze, tuzsuz lordur. Tabi durum böyle olunca maliyetler yükseldiği için değişik çözümler üretilmiştir. Tarifin aslına uygun olmayan müdahaleler (yağ-un eklemeleri) nedeni ile de bu nefis tatlının kıvamı biraz değişmiştir.

Belirttiğim gibi bu tatlının ana malzemesi lor peyniri. Ama bu lor peyniri çoğumuzun bildiği lordan biraz faklı. İçinde hiç tuz yok, kıvamı oldukça kremamsı ve tadı doğal olarak hafif şekerli… Hatta Ayvalık’ta üzerine bal veya reçel dökülüp başlı başına bir tatlı olarak yenir. İstanbul’da bulunabilinir mi; bilmiyorum. Çünkü ben bulamadım. Üstelik bu lor katkı maddesi içermediği için buzdolabında bile 2 günde hafif ekşidiği için Ayvalıktan kargolatmak vs. imkansız. Ancak biri gelecek, hava çok sıcak olmayacak veya buzdolabında getirilecek… ancak öyle ekşimeden gelebilir. Yani biraz fazla nazlı:)))



Bu bahsettiğim loru bulamazsanız bu tatlıyı denemekle hiç uğraşmayın, çünkü aynı tadı yakalamak kesinlikle imkansız olacaktır. Ama eğer bulursanız ve peynirli olan her şeye benim gibi bayılıyorsanız mutlaka deneyin derim:)
Aslında taze süt bulursanız taze lor yapmak çok kolay; sütü kaynatıp içine küçük bir limonun suyunu koyuyorsunuz ve süt kesiliyor. Kesildikten sonra oluşan pelteleri süzerseniz katı bir lor elde edersiniz. Taze yumuşak lor elde etmek için küçük bir yoğurt kabına bolca delik açıp pelteleri hafif sulu şekilde bu kaba koyuyoruz. Bu kabı da bir boy büyük kaseye oturtup peynir suyundan ilave ediyoruz ki lorumuzun içindeki su süzülmesin:) İşte bu kadar basit…
Malzemeler:
1 kilo tuzsuz lor peyniri
2 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un (tepeleme)
4 yemek kaşığı irmik (tepeleme)
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
1 kg su
900 gr toz şeker
1/2 limon suyu


Bu sefer önce kurabiyelerimizi yapıyoruz. Bütün malzemeyi karıştırıyoruz. Normal bir hamur görüntüsü beklemeyin:) Fotoğraftaki gibi olması gerekiyor:) Cevizden biraz büyük parçalar kopartıp yuvarlıyoruz. Yuvarlarken elimizi az miktarda ay çiçek yağı ile yağlıyoruz ki hamur yapışmasın. Üstlerine hafifçe bastırarak yağlı kağıt serilmiş tepsimize aralıklı olarak diziyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında (tercihen fanda ve orta rafta) rengi değişene kadar pişiriyoruz.(Yaklaşık 25 dk) Fırından çıkartıp soğutma teline alıyoruz.
Bir tencerede su ve şekeri iyice eriyene kadar karıştırıp kaynatıyoruz. 1-2 dk kaynadıktan sonra limon suyumuzu ekleyip 2 dk daha kaynatıyoruz. Ilınmış kurabiyelerimizi kaynayan şerbetin içine atıp 3-4 dk çevirerek kısık ateşte kaynatıyoruz ve dikkatlice borcama alıyoruz. Bütün kurabiyelere aynı işlemi uyguladıktan sonra kalan şerbeti üstlerine döküyoruz. Soğuyunca üzerini strech film ile örterek buzdolabına kaldırıyoruz.

Servis önerisi: Benim tercihim ya sade ya da kaymak ile yemek ama kimileri vanilyalı dondurma ile çok yakıştırıyor. Tamamen size kalmış:)
Saklama önerisi: Kurabiyeleri yaptıktan sonra soğutup hava almayacak şekilde paketleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Sonrasında çıkartıp çözülmelerini hiç beklemeden kaynayan şerbetin içine atıp 3-4 dk çevirerek kaynatıp keyifle tüketebilirsiniz.
Afiyet şeker olsun…
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.