Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Anne Şekerparesi

26-12-2022 15:28
Anne Şekerparesi

Şekerpare… Benim gözümde anne tatlısı şekerparedir:) Ve sevdiğim şerbetli iki tatlıdan biridir. Eminim herkesin annesi en güzelini yapar… ama ben sizinle başka hiçbir yerde aynı lezzeti bulamadığım annemin tarifini paylaşacağım:) Ayrıca belirtmeden edemeyeceğim; sizi bilmem ama portakal kabuklu şekerpare ile aram hiç iyi değil, belki ben de tuhaflık var ama oldum olası portakalı şekerpareye yakıştıramamışımdır. Bence şekerparenin sade lezzetini perdelemekten başka bir işe yaramıyor…:))

Pek çok yerde üzerine yumurta sarısı sürülür… o konuda da muhalifim:) ve itiraf ediyorum bu tarif, benim margarinden vazgeçemediğim tek tarif. Normalde eve margarin sokmam ama tereyağlı şekerpare tariflerinin hiçbiri beni margarinden vazgeçiremedi:)) Sadece şekerpare yapmak için margarin alıp dolabın en ücra köşesine saklıyorum:))))

Ve bu sefer tarifin aslına sadık kalarak ölçüleride eski usül vereceğim; kalve fincanı, aldığı kadar un şekliyle:)) Biraz da nostalji yapmış olalım, değil mi?

Malzemeler:
Yarım paket sana (margarin)
1 yumurta
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket vanilin veya 1 çay kaşığı vanilya özütü
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı irmik
Aldığı kadar un:)

Şerbeti için:
1 kg su
900 gr toz şeker
Yarım limon suyu

Yapmaya başlarken önce şerbetimizi hazırlıyoruz ki şekerparelerimiz fırından çıktıkları zaman şerbetimiz de ılık olsun. Çünkü ılık şerbete sıcak şekerparelerimizi koyacağız. Bir tencerede su ve şekeri iyice eriyene kadar karıştırıp kaynatıyoruz. 1-2 dk kaynadıktan sonra limon suyumuzu ekleyip 2 dk daha kaynatıyoruz. Altını kapatıp soğuması için bir kenara koyuyoruz.

Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz.

Yarım paket margarinimizi bir karıştırma kabına alıyoruz. Mutlaka oda sıcaklığında, yani yumuşamış olmalı, yoksa sizi yoğururken baya uğraştırabilir. Margarin ve pudra şekerini karıştırıp yumurtayı ekliyoruz. Size tavsiyem az miktar unu,vanilini, kabartma tozunu ve irmiği başka bir kasede karıştırmanız. Hazırladığımız kuru karışımı yağlı karışıma ekliyoruz ve ihtiyacımız oldukça azar azar un takviyesi yapıyoruz. Hamur elimize yapışmadığı anda un eklemeyi kesiyoruz. Yani yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.




Hamurumuzdan cevizden biraz büyük parçalar kopartarak önce yuvarlak şekil verip sonra bastırarak yassılaştırıyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. Üzerlerine damak zevkinize göre yer fıstığı-fındık veya benim gibi tuzsuz Antep fıstığı koyabilirsiniz. Üzerilerinin rengi değişince ben fırından çıkartıyorum. Pişme derecesi konusunda da ailecek bir fikir birliği sağlayabilmiş değiliz:) Kimimiz oldukça yanık seviyor (daha kıtır ve daha lezzetli oluyormuş) ama ben hafif rengi değişince fırından çıkartılmış kıtır ama sertleşmemiş halini tercih ediyorum, o nedenle yaptığım zaman 2 tepsi yapıp birini (bana göre) gerekenden biraz fazla fırında tutuyorum. Böylece herkesin gönlü olmuş oluyor:)

Fırından çıkarttığımız kurabiyelerimizi ılınan şerbetimizin için atıp şöyle bir çevirip borcamımıza diziyoruz. Bütün kurabiyelere aynı işlemi yaptıktan sonra kalan şerbeti de üstlerine döküp soğumaları için bekliyoruz. Ilındıkları zaman da doğru buz dolabına gidiyorlar:)

Herkese afiyet şeker olsun:)

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.